De isolatiewaarde van de donzen slaapzak

Een van de meest belangrijke eigenschappen aan een donzen slaapzak is de isolatiewaarde. Deze zal moeten worden afgestemd op de omstandigheden waarin de slaapzak wordt gebruikt.

Het is aan te raden om een slaapzak te selecteren die voldoet aan de omstandigheden waarin je het vaakst overnacht in de slaapzak. Vaak is hiervoor een 3-seizoenen slaapzak het meest geschikt.

Wanneer je slechts af en toe tijdens een koude winternacht gaat kamperen kan je er voor kiezen om de 3-seizoenen slaapzak op te waarderen met bijvoorbeeld een goede lakenzak.

Wanneer je vaak in de slaapzak overnacht bij zeer lage temperaturen kan je beter overwegen om een goede winterslaapzak aan te schaffen.

Een donzen slaapzak is normaal gesproken voorzien van een label waarop staat vermeld wat het isolerend vermogen van de slaapzak is. Deze waarde staat vaak aangeduidt als een ondergrens, comfortwaarde en bovengrens. Hierbij vertegenwoordigt de laagst genoemde temperatuur de ondergrens. Vaak staat deze temperatuur voor de absolute minimale temperatuur waarbij de slaapzak nog gebruikt kan worden zonder dat men snel onderkoeld raakt. De comfortwaarde staat voor de minimale temperatuur waarbij men een nacht door kan brengen zonder het koud te hebben. De bovengrens wordt vertegenwoordigd door de hoogst genoemde temperatuur. Deze temperatuur staat voor de maximale temperatuur waarbij de slaapzak kan worden gebruikt zonder dat je overmatig zweet tijdens de nacht.

Deze temperatuurindicaties komen op veel verschillende manieren tot stand. Zo zijn er verschillende normeringen die bij dezelfde slaapzak tot andere waarden kunnen komen. Deze indicaties zijn dan ook niet altijd even accuraat.

Ook zijn er veel factoren die invloed hebben op de isolatiewaarde van een slaapzak, zoals de hoogte waarop je overnacht, de windsnelheid en luchtvochtigheid. Ook persoonlijke factoren zoals inspanning die overdag is geleverd, de gezondheidstoestand, vetpercentage, voeding en alcohol kunnen een enorme invloed hebben op het isolerend vermogen van een slaapzak.

In de online winkel van Tarp.nl vind je allerlei donzen slaapzakken. Via de link hieronder kom je op hun website:

Donzen slaapzak