Het type dons van de donzen slaapzak

Dons is het best isolerende materiaal wat gebruikt kan worden voor de vulling van een slaapzak. Het type dons dat gebruikt wordt in donzen slaapzakken onderscheid zich in eendendons en ganzendons. De meeste slaapzakken zijn gevuld met eendendons. Dit is iets minder kostbaar dan ganzendons. Ganzendons biedt echter een betere isolatie dan eendendons.

Een groot voordeel van dons is dat het relatief compact te comprimeren is. Hierdoor kan een donzenslaapzak compact worden vervoerd. Wanneer de slaapzak weer wordt uitgelegd zal deze zijn oorspronkelijke vorm weer aannemen.

Dons bestaat niet uit gewone veertjes maar uit hele kleine pluizige veertjes. Deze veertjes hebben nauwelijks een pennetje Een donzen slaapzak is gevuld met een combinatie van dons en veertjes. De verhouding van het dons en de veertjes is normaal gesproken vermeld op het label van de slaapzak. Zo staat er bijvoorbeeld 90/10 wat betekent dat de vulling van de slaapzak 90 procent dons en 10 procent veertjes bevat. Deze verhouding is overigens ook vaak de hoogst verkrijgbare kwaliteit.

De kwaliteit van het dons wordt aangeduidt door de eenheid CUIN. Deze eenheid staat voor Cubic Inch per ounce. Ook dit is weer af te lezen op het label van een donzen slaapzak, bijvoorbeeld als 700+ CUIN. CUIN wordt ook wel vulkracht genoemd. De CUIN waarde van het dons wordt bepaald door een ounce, ofwel 30 gram, dons in een laboratorium een doorzichtige koker te stoppen. Op het dons plaatst men een gewicht wat het dons naar beneden drukt. Hoe minder ver het dons hierbij naar beneden zakt, hoe hoger de kwaliteit van het dons is. Wanneer het dons niet ver inzakt wil dit zeggen dat er veel lucht tussen het dons zit. Dit zorgt voor een hoge isolatiewaarde.

Donzen slaapzakken met een vulling met een hoge CUIN waarde zullen over het algemeen een hogere prijs hebben dan donzen slaapzakken met een lagere CUIN waarde.

Bekijk in de webwinkel van Tarp.nl een aanbod aan donzen slaapzakken via de onderstaande link:

Donzen slaapzakken