Het ontwerp van de donzen slaapzak

Een donzen slaapzak kan over het algemeen 2 basis ontwerpen hebben, namelijk het mummy-model of het deken-model. Hierbij is het mummy-model een slaapzak die goed aansluit op het lichaam en is voorzien van een capuchon. De deken-model slaapzak heeft een rechthoekige vorm en is niet altijd voorzien van een capuchon. Hierdoor biedt een mummy-model slaapzak vaak een betere isolatie. Ook zijn mummy-model slaapzakken vaak lichter qua gewicht en compacter op te bergen dan een deken-model slaapzak.

Naast het verschil tussen een deken- en mummy-model donzen slaapzak zijn er ook nog andere eigenschappen waarmee slaapzakken zich onderling onderscheiden. Zo zijn mummy-slaapzakken vaak voorzien van een interne kraag die kan worden gesloten om het verlies van lichaamswarmte te minimaliseren.

Ook is een donzen slaapzak vaak voorzien van banen. Deze banen zorgen er voor dat het dons op zijn plek blijft waardoor het goed verdeeld blijft over de slaapzak. Bij simpelere donzen slaapzakken bestaat zo’n baan uit een stiknaad die de buitentijk en binnentijk met elkaar verbindt. Een nadeel aan deze constructie is dat er op deze naad geen isolatie zit. Deze naad wordt dan ook wel een koudebrug genoemd. Dit vormt tijdens warmere nachten geen probleem maar kan wel problematisch worden wanneer je tijdens koude nachten in de slaapzak overnacht.

Om te voorkomen dat er koudebruggen ontstaan worden bij duurdere slaapzakken banen met tussenschotten gemaakt. Deze tussenschotten bestaat uit gaas materiaal waardoor lucht, zweet en warmte zich gemakkelijk kan verplaatsen in de slaapzak. Deze tussenschotten kunnen op talloze manieren worden ontworpen. Over het algemeen zijn de best isolerende tussenschotten degene die niet loodrecht op de buiten- en binnentijk staan. Een veel gebruikt ontwerp is hierbij de V-vorm. Een voordeel aan deze tussenschotten is ook dat hiermee de donzen vulling van de slaapzak gemakkelijk kan worden bijgevuld. Dit kan nuttig zijn om de slaapzak weer op te waarderen na jaren gebruik of om het isolerend vermogen van de slaapzak te vergroten.

Tarp.nl biedt een breed aanbod aan donzen slaapzakken aan. Via de link hieronder kom je terecht in hun webwinkel:

Donzen slaapzakken