Het materiaal van de tijk van de donzen slaapzak

De buitenzijde en binnenzijde van een slaapzak heeft de tijk. De binnenzijde van de slaapzak noemt men de binnentijk en de buitenzijde de buitentijk.

Slaapzakken zijn uitgevoerd met tijken in verschillende materialen. Deze materialen zoals katoen en polyester hebben elk bepaalde eigenschappen die voordelen en nadelen hebben.

Een katoenen binnentijk voelt vaak comfortabeler aan dan een synthetische binnentijk zoals een binnentijk van polyester. Dit doordat katoen zacht is en goed vochtregulerende en ademende eigenschappen heeft. Deze voordelen komen vooruit tot uiting tijdens warmere nachten. Er bestaan tegenwoordig ook synthetische “soft-touch” materialen die vrijwel dezelfde eigenschappen hebben als katoen.

Wanneer je de slaapzak in de buitenlucht gaat gebruiken is een synthetische buitentijk vaak aan te raden. Een synthetische buitentijk is vaak spatwaterdicht en houdt wind tegen. Ook zijn synthetische tijken gemakkelijker schoon te maken. Een spatwaterdichte buitentijk is ook handig wanneer je in een tent of onder een tarp slaapt. Vaak vormt om het tentdoek condens wat op de slaapzak terecht komt. Bij een katoenen buitentijk zal dit vocht geabsorbeerd worden waardoor dit uiteindelijk in de vulling van de slaapzak terecht komt.

In de webwinkel van Tarp.nl vind je een compleet aanbod aan slaapzakken via de onderstaande link:

Donzen slaapzakken